Membuat Teks Berjalan "HTML"

Bismillahirahmannirahim..

Ada sahabat bertanya berkenaan banner yang bergerak mcm kat page saya ni. Mudah saja cara buat sebenarnya. Cuma harus  tambah sedikit code < marquee > pada code asal banner tu . So untuk sahabat2 yg belum tahu aku cuba guide dkit. Aku pun bkn pandai sgt tp sekadar berbagi ilmu yg ada. Yang penting code ni boleh kita aplikasikan untuk text biasa atau code2 banner dan sebagainya. Semoga dapat membantu.. insyaAllah. Teruskan.

di  bawah ni Adalah code2 yg perlu Anda tambah pada text atau code banner korang untuk jadikan dia bergerak atau berjalan:

Marquee 1.0
Marque standard

Marquee standard agar teks atau banner korang boleh berjalan secara default (dari kanan ke kiri).

Code HTML :<marquee>Teks Atau Code Banner Saudara Disini</marquee>

Marquee 1.0.1

Upgrade dari 1.0, keistimewaannya kalau Anda arahkan mouse pada teks tersebut maka dia akan lepak dan berhenti dari perjalanannya yang jauh... hehehe...

Code HTML :<marquee onmouseover="this.stop()" onmouseout="this.start()">Teks Atau Code Banner Saudara Disini</marquee>

Marquee 1.0.2

Jika Anda menggunakan.. teks Arabic yang bermula dari kanan ke kiri, maka korang memerlukan Marque ini yang berjalan bertentangan; dari kiri ke kanan:

Code HTML: <marquee direction="right">Teks Atau Code Banner saudara Disini&lt;/marquee>

Marquee 2.0

Marquee ini xder kemampuan macam marquee sebelumnya yang boleh keluar dari border, Marquee 2.0 ini hanya akan kekiri dan kekanan didalam ruang border ja.

Code HTML:<marquee behavior="alternate">Teks Atau Code Banner Saudara Disini</marquee>

Marquee 2.0.1

Upgrade dari marquee sebelumnya, dengan scrollamount dia menjadi lebih agresif.

Code HTML: <marquee behavior="alternate" scrollamount="18">Teks Atau Code Banner Saudara Disini</marquee>

Marquee 2.0.2

Code HTML: <marquee behavior="alternate" onmouseover="this.stop()" onmouseout="this.start()">Teks Atau Code Banner SaudaraDisini</marquee>

Marquee 3.0

Code HTML : <marquee direction="up">Teks Atau Code Banner Saudara Disini</marquee>

Marquee 3.0.1

Upgrade dari marquee sebelumnya yang x mempunyai had ruang, marquee ini kita akan hadkan ruangnya sehingga mempunyai height 100 saja. kemampuan scrollamountnya jugak kita lambatkan. Dan juga kita tambah on mouse stop/start .

Code HTML: <marquee direction="up" onmouseover="this.stop()" width="100%" scrollamount="2" onmouseout="this.start()" height="100">Teks Atau Code Banner Saudara Disini</marquee>

Marquee 3.0.2

Masih upgrade dari marquee sebelumnya, hanya teks je yang berada di tengah ruang.

Code HTML: <marquee direction="up" width="100%" scrollamount="2" height="100" align="center">Teks Atau Code Banner Saudara Disini</marquee>

Marquee 3.0.3

Upgrade juga, tapi dengan arah berlawanan dari marquee sebelumnya, marquee ini berjalan menurun. Sehinggalah teks atau banner berjalan dari atas ke bawah. Kemampuan scrollamountnya kita Tidak hadkan, text atau banner agak agresif dengan ruang yang kecil. Anda lambatkan la sendiri klau Mau.

Kode HTML: <marquee direction="down" width="100%" height="100">Teks Atau Code Banner Saudara Disini</marquee>

Ok.. sampai di sini dulu.. semoga dapat membantu dan makin bertambah ilmu HTML kita insyaAllah.
Wassalam...^_^

0 komentar:

Poskan Komentar

Ramalan Buat Anda

ramalan